Web Analytics Made Easy - Statcounter

شهردار تهران در سفر دو روزه به تبریز، به همراه شهردار این شهر و معاون عمرانی استاندار آذربایجان‌شرقی، در بازدید از چند مجموعه صنعتی تولیدکننده خودروهای سنگین و اتوبوس، گفت: ماشین‌های سنگین، اتوبوس‌های برقی و اتوبوس‌های گازی شهری از جمله مهم‌ترین نیازهای تمام کلان‌شهرهای کشور محسوب می‌شوند که می‌توانیم این محصولات را در تبریز تولید کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا به نقل از شهرنوشت، پیروز حناچی در حاشیه بازدید از چند مجموعه صنعتی تولیدکننده خودروهای سنگین و اتوبوس در تبریز، با بیان این‌که این بازدیدها به منظور آشنایی با ظرفیت‌های تولید ملی صورت گرفت، گفت: در تبریز توان و ظرفیت بالایی برای تولید تجهیزات موردنیاز مدیریت شهری وجود دارد.

وی افزود: این وضعیت نشان‌دهنده توانایی بالای تولیدکنندگان تبریز بوده و خوشبختانه زمینه همکاری نیز فراهم است.

شهردار تهران تصریح کرد: ماشین‌های سنگین، اتوبوس‌های برقی و اتوبوس‌های گازی شهری از جمله مهم‌ترین نیازهای تمام کلان‌شهرهای کشور محسوب می‌شوند که می‌توانیم این محصولات را در تبریز تولید کنیم.

حناچی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا امیدواری برای پرداخت بدهی‌های دولت در حوزه تجهیز و نوسازی ناوگان حمل‌ونقل در سال‌جاری وجود دارد؟، گفت: در دوره جدید مدیریت در وزارت اقتصاد و دارایی، تهاتر بخشی از بدهی‌های دولت به شهرداری‌ها آغاز شده است که در گذشته این امر وجود نداشت.

وی ادامه داد: امیدواریم فرایند این تهاتر سرعت گرفته، حجم بیشتری از بدهی‌های دولت به شهرداری‌ها پرداخت شود.

شهردار تهران همچنین در پاسخ به این سوال که آیا کارخانه واگن‌سازی تهران توان تولید واگن‌های موردنیاز تمام کلان‌شهرهای کشور را دارد؟، اظهار کرد: در هفته جاری معاون اول رئیس‌جمهور از این مجموعه بازدید می‌کند تا زمینه توسعه و همکاری بیشتر آن با شهرداری‌های کلان‌شهرهای کشور فراهم شود.

حناچی تاکید کرد: قرار بر این نیست که کارخانه واگن‌سازی تهران، فقط نیاز شهرداری تهران را تأمین کند؛ بنابراین، هر یک از شهرداری‌ها که علاقه‌مند باشند می‌توانند از ظرفیت این مجموعه که در حال حاضر تنها ۳۰ درصد آن فعال است، استفاده کنند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: بدهی های دولت به شهرداری ها پیروز حناچی شهردار تهران کارخانه واگن سازی تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۰۰۷۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آشنایی با ۲ نامزد راه‌یافته به دور دوم انتخابات مجلس در کرج

«علی شیرین‌زاد» با کسب ۵۵ هزار و ۲۳ رای و «مصطفی سعیدی سیرایی» با کسب ۴۰ هزار و ۲۳۶ رای به مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه شهرستان کرج راه یافتند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از البرز، انتخابات مجلس شورای اسلامی در مرکز استان البرز در حالی به اتمام رسید که رقابت میان دو کاندیدا همچنان ادامه دارد و به مرحله دوم راه یافت. بر اساس آمار نهایی انتخابات مجلس ۱۴۰۲ حوزه انتخابیه شهرستان کرج از مجموع ۳۴۱ هزار و ۵۱۸ رأی از آرا صحیح صندوق‌ها، علیرضا عباسی با ۱۰۸ هزار و ۲۴۱ رأی به عنوان نمایندگان مردم حوزه انتخابیه فوق به مجلس راه یافت.

همچنین علی شیرین زاد با کسب ۵۵ هزار و ۲۳ رأی و مصطفی سعیدی سیرایی با کسب ۴۰ هزار و ۲۳۶ رأی به مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه شهرستان کرج راه می‌یابند. در ادامه به معرفی ۲ کاندیدایی که در مرحله دوم انتخابات مجلس با هم رقابت خواهند کرد، می‌پردازیم.

علی شیرین‌زاد کیست؟

کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی متولد سال ۱۳۵۰ در نظام‌آباد تهران است و از سال ۱۳۵۳ در استان البرز سکونت دارد. او متأهل بوده و دارای سه فرزند است.

وی دوره کارشناسی خود را در رشته فیزیک کاربردی و کارشناسی ارشد را در رشته مدیریت فرهنگی گذرانده و هم اکنون دانشجوی دکتری مدیریت رسانه است.

شیرین‌زاد پایان نامه کارشناسی ارشد وی با عنوان طراحی الگوی مناسب مدیریت فرهنگی کلان‌شهر کرج مورد توجه و حمایت سازمان تشخیص مصلحت نظام در مرکز تحقیقات استراتژیک قرار گرفت.

وی سابقه حضور در انتخابات مجلس شورای اسلامی در سال‌های گذشته را نیز دارد و در این دوره هدف خود را با تعریف شعاری مبنی بر «گره‌ای باز کنیم» اعلام کرده است.

کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در دور اول انتخابات مورد حمایت لیست شورای نیروهای انقلابی بوده و دیگر لیست‌های مرتبط با حزب انقلابیون حمایت خود را از وی اعلام کردند.

سوابق مصطفی سعیدی سیرایی را بشناسید

مصطفی سعیدی سیرایی اهل روستای سیرا دیگر کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی است. او ۴۴ سال دارد و دارای همسر و دو فرزند دختر است.

وی کارشناس مدیریت و کارشناسی ارشد خود را در رشته علوم سیاسی دریافت کرده است. مشاور شهردار کرج، رئیس اداره رفاه کارکنان و اماکن عمومی شهرداری کرج، مدیرعامل و عضو هیئت مدیره شرکت تعاونی اعتبار کارکنان شهرداری کرج، مسئول بازرسی سازمان بازیافت شهرداری کرج، رئیس اداره حفاظت فیزیکی شهرداری کرج، مسئول حراست منطقه ۸ شهرداری کرج، مسئول حراست معاونت فنی و عمرانی شهرداری کرج و مسئول حراست سازمان اتوبوس رانی شهرداری کرج از دیگر سوابق اجرایی وی است.

حضور چند ماهه در کرسی مدیریت شهری فردیس و کرج در فاصله زمانی کوتاه از دیگر سوابق اجرایی او است و در هر دو پست مدیریتی توسط شورای شهر استیضاح شد.

بیست‌ویکم اردیبهشت سال ۱۴۰۳ دور دوم انتخابات مجلس میان این دو کاندیدا برای تصدی کرسی مجلس حوزه انتخابیه کرج، فردیس، اشتهارد و آسارا برگزار خواهد شد.

کد خبر 749280

دیگر خبرها

  • سریلانکا به سرمایه‌گذاران ایرانی زمین دولتی می‌دهد؛ تهاتر نفت با چای و چوب سریلانکا
  • اعلام آمادگی چمران برای خرید اتوبوس های برقی شهر بجنورد
  • مهر تأیید وزارت کشور بر قانونی بودن ورود واگن‌های چینی
  • اعلام آمادگی برای کمک به خرید اتوبوس‌های برقی شهر بجنورد
  • آشنایی با ۲ نامزد راه‌یافته به دور دوم انتخابات مجلس در کرج
  • زاکانی در جواب انتقاد‌ها از خرید تاکسی‌ها و اتوبوس‌ها از یک شرکت ساختمانی چینی: منتقدین دقت ندارند؛ این شرکت تامین کننده مالی است / تامین کننده خط ۱، ۲ و ۳ مترو هم یک بخش نظامی چین است / وزارت صمت می‌گفت امکان ندارد به شما خودرو بدهند، چون فقط به کشور‌های
  • معتبرترین مسابقات ریاضی دانشجویی جهان در دانشگاه تبریز آغاز شد
  • ترمینال و پایانه‌های مسافربری تبریز کجا هستند؟
  • «سمیع» تعیین تکلیف شود/ کمبود نیروی پلیس راهور و راننده اتوبوس مشکل مشترک کلان‌شهرها
  • خطر تحریم در واردات اتوبوس های جدید